sobota 23. února 2013

AA-12 aneb jak svět stvořil nejnebezpečnější brokovnici pod sluncem

Technologický pokrok nelze zastavit. V dnešní době si valná většina z nás již nejspíš nedovede svůj život představit bez lampiček, počítačů, rádií a podobné techniky. Ovšem stejný postup vpřed lze sledovat i u nástrojů na zabíjení, které se s každým uplynulým rokem stávají smrtonosnějšími a sofistikovanějšími než jejich předchůdci. A jedním z nich je i automatická brokovnice AA-12, o které jsem se rozhodl krátce poreferovat, jelikož jde o vcelku ojedinělý a troufám si říct nadprůměrně smrtící zbraňový systém.

 Pokud se řekne brokovnice, nejspíš se vám vybaví lovecké zbraně či sportovní brokovnice pro střelbu na letící terče. V současnosti nejrozšířenější jsou pravděpodobně brokovnice s posuvným předpažbím, v angličtině nazývané jako "pump-action shotgun".  V každém druhém akčním filmu či seriálu se s právě s těmito brokovnicemi setkáte.

 Vedle nich existují také samonabíjecí brokovnice, z nichž bych jmenoval asi nejznámější a ve filmovém průmyslu také hojně využívanou SPAS-12 od italské zbrojovky Franchi. Ty fungují podobně jako klasické poloautomatické pistole, co jedno stisknutí spouště, to výstřel.

No a tím se dostáváme k tomu nejzajímavějšímu, k AA-12. Jde totiž o plně automatickou brokovnici ráže 12, s možností střílet i v poloautomatickém módu. Její kadence činí na brokovnici neuvěřitelných 300 ran za minutu a jde tak o velice účinný nástroj na zabíjení, její palebná síla je opravdu úctyhodná. Ke zbrani lze použít buď zásobník na 8 nábojů, podobný zásobníkům útočných pušek či bubnový zásobník na 20 či 32 nábojů. K vývoji této zbraně je nutno podotknout, že za 18 let jejího vyvíjení a zdokonalování prošla zhruba 188 různými procesy přepracování a změn konstrukce. Na její konstrukci lze nalézt i prvky připomínající jinou útočnou brokovnici, a to USAS-12 od firmy Daewoo. Na děsivosti jejího účinku ji dodává i fakt, že lze použít i výbušnou munici FRAG-12. Jako většina brokovnic může AA-12 používat jak tzv. "slugs", čili nábojnice s jednou střelou, či tzv. "buckshots" což jsou klasické nábojnice naplněné až desítkami broků, které se po výstřelu během letu rozptylují.

AA-12 s příslušenstvím a digitální kamufláží


 A kde by toto monstrum mohlo najít uplatnění? Především při boji na krátkou vzdálenost, u policejních zásahových jednotek, ale samozřejmě i v armádě, při operacích kde je potřeba masivní palebná síla na malou vzdálenost, v místech častých konfliktů se skupinami organizovaného zločinu jako například v Latinské Americe, Mexiku apod. Všude tam by tato brokovnice jistě našla své využití, jelikož zbraňový arzenál zločinců a drogových kartelů se zdokonaluje a rozrůstá velice rychle a policie a ozbrojené složky obecně by neměly zůstávat určitě pozadu.

 Pro lepší představu o účincích zbraně a její palebné síle vkládám jedno demonstrativní video. Pokud chcete rovnou vidět tohoto miláčka v akci, přeskočte na cca 51 vteřinu videa. ;)






Zdroje:

youtube.com
wikipedia.com
world.guns.ru

Žádné komentáře:

Okomentovat