úterý 29. ledna 2013

CZ 805 BREN - kvalitní novinka či propadák?

  Když bychom vedle sebe umístili dvě fotografie zobrazující příslušníky Armády České republiky a například US army na straně druhé, první, co člověka alespoň lehce se zajímajícího o tuto problematiku uhodí do očí, je jejich pěchotní výzbroj, respektive útočná puška. Navzdory nesporným kvalitám naší pušky Vz. 58 je jasné, že její konstrukce je notně zastaralá a v porovnání s modernějšími zbraněmi působí až směšně. Je nutno podotknout, že ve srovnání se jinými typy zbraní používanými západními armádami Vzor 58 notně pokulhává.

 To byl také jeden z impulzů, proč se Česká Zbrojovka pustila do vývoje nové útočné pušky dle současných standardů a vývojových trendů. Na první pohled zbraň zaujme moderním designem,  některé konstrukční prvky částečně připomínají pušku SCAR či HK417.

 Velkou výhodou a inovativním prvkem je pojetí zbraně jako konvertibilního systému, který výměnou hlavně, plynové trubice, závorníku a šachty zásobníku umožňuje změnit ráži pušky ze standartní ráže NATO 5,56x45 mm na ráži 7,62x39 mm, což je ráže pušky SA58 v současnosti využívaná AČR. Lze ovšem zbraň konvertovat i pro ráži 6,8x43 mm Remington SPC.

 Standartně je zbraň osazena pevnými sklopnými mířidly, umožňuje ovšem použití dalšího vybavení díky liště Picatinny, zbraň lze osadit například kolimátorem, nočním viděním, laserovým zaměřovačem či optickým zaměřovačem.

 Puška má sklopnou pažbu, která se podobně jako u Vzoru 58 sklápí na stranu podél těla zbraně. Pažba je zároveň výsuvná a může být zcela vyjmuta k dosažení větší kompaktnosti.



 V médiích jsme se mohli setkat s tvrdou kritikou a negativními názory na novou útočnou pušku, pravda je ovšem taková, že problémy provázejí v podstatě každou novou zbraň, která ještě nebyla testována v poli a zářné příklady jsou například britská armádní puška L85A1 v době svého zavádění do výzbroje nebo i známá americká puška M16, ani jedna z těchto zbraní nebyla v době svého uvedení bezchybná a provázely je časté potíže a vady.

 Zbraň byla srovnávána s útočnou puškou SCAR od belgické zbrojovky FN, jelikož tato zbraň byla konkurentem CZ 805 ve výběrovém řízení na novou útočnou pušku pro AČR.  Naše zbraň byla v testech co se týče dostřelu, přesnosti a především ceny, belgickým SCAREM poražena na celé čáře, avšak je nutno podotknout, že SCAR už nějakou dobu funguje a je prověřen bojovým nasazením například v Iráku či Afghánistánu a v tom tkví jeho nesporná výhoda.

 Pro CZ 805 naopak mluví fakt, že SCAR nelze konvertovat do ráže 7,62x39 mm, což není zrovna výhodné, jelikož AČR disponuje obrovským množstvím této munice a v případě pořízení SCARu by bylo nutné nakoupit i další dodatečnou munici.

 Co mě osobně ovšem přijde zarážející je fakt, že tato zbraň zvítězila ve výběrovém řízení na novou útočnou pušku AČR bez odpovídajících vojenských zkoušek a testování které by umožnilo odhalit a posléze odstranit nejzávažnější vady a nedostatky. Osobně věřím tomu, že puška CZ 805 by se po doladění detailů a řádném otestování při střelbách v bojových podmínkách stala kvalitní a spolehlivou zbraní bez výraznějších vad, avšak celý proces výběru a hodnocení je velice uspěchaný a počáteční technické závady se jistojistě daly očekávat.

 Dle vyjádření nejmenovaného člena AČR je puška CZ 805 poměrně kvalitně zpracovanou zbraní, umožňující rychlé rozebrání, snadnou údržbu a konverzi na jinou ráži, což je dle jeho slov považováno za klíčové. Při střelbě vykazuje dobré vlastnosti, zpětný ráz je minimální. Je to samozřejmě věc názoru jednotlivců, avšak můj názor je ten, že puška CZ 805 si jistě nezaslouží být zatracována již na svém zrodu a jen čas ukáže, zdali se bude moci postavit po bok ostatních moderních útočných pušek či zůstane v propadlišti dějin jako nepříliš úspěšný model.



1 komentář:

  1. „Čeští vojáci plnili úkoly cvičení svými organickými zbraněmi CZ 805 BREN. Tyto útočné pušky si díky své přesnosti získaly obdiv u amerických kolegů,“ říká plukovník Kopecký. zdroj - http://www.mise.army.cz/aktualni-mise/afghanistan-logar/zpravodajstvi/cesti-vojaci-si-vystrileli-americky-strelecky-odznak-79280/ nevim jestli je to agitacka nebo jestli se skutecne zacli osvedcovat...

    OdpovědětVymazat