středa 30. ledna 2013

Main battle tank - univerzální pásovec

 Doba, kdy byl tank králem bojiště a patřil k nejdůležitějším  složkám ozbrojených sil již pominula, avšak i dnes si uchovává svůj význam jako prostředek ochrany kombinovaný s mobilitou a masivní palebnou silou.

 V současnosti existuje nepřeberné množství zbraňových systémů které dokážou velice efektivně vyřadit tank z provozu i na velké vzdálenosti, i prostý pěšák může být pro tank velice nebezpečný díky moderním sofistikovaným protitankovým zbraním jednotlivce. Navíc povaha konfliktů v dnešní době nasazení tanků také příliš nepřeje. Pryč jsou masivní bitvy stovek obrněnců v rozsáhlých mezistátních válkách, použití tanků v současných konfliktech zdaleka nedosahuje rozsahu nasazení v minulosti a nyní spíše plní podpůrnou a odstrašující roli.

 Stejně jako každá jiná vojenská technika i tanky si prošly svým vývojem a jeho posledním článkem je kategorie MBT (main battle tank). Jde vlastně o takový derivát z předchozích typů tanků, kombinuje vlastnosti lehkých, středních i těžkých tanků a tvoří tak univerzální prostředek pro vedení bojové činnosti. Současné tanky kategorie MBT disponují výbornou pohyblivostí a průchodností, kvalitním pancéřováním a velkou palebnou silou, doplňenou o moderní elektronická sledovací zařízení a systémy řízení palby.

 Jedinou nevýhodu spatřuji ve velké závislosti moderních tanků na elektronice, jelikož v případě vyřazení elektroniky se tank stává prakticky neškodným nebo se alespoň rapidně snižuje jeho účinnost. Jinak jde podle mého názoru o vysoce technologicky vyspělé stroje schopné řešit většinu pozemních bojových operací bez nutnosi použití další specializované techniky.

 Nelze nezmínit také nejrůznější dokumentární pořady či publikace, kde označují určitý současný typ tanku jako "nejlepší či nejmodernější tank na světě". Nejčastěji jsem na toto narazil v případě amerického tanku M1 Abrams, a takovéto označení je podle mě nesmyslné, leckdy až směšné. Jelikož co se týče ostatních tanků kategorie MBT jako jsou například Merkava, Leopard II, Challenger II či T90, rozhodně za svým americkým konkurentem nezaostávají, naopak jej v některých charakteristikách značně překonávají.  Navíc označit nějaký tank za nejlepší ze všech je velice neobjektivní, jelikož kdyby se tyto stroje měly potkat v boji, rozhodovaly by hlavně okolnosti, bojové podmínky a kvalita jejich posádek, jelikož technologicky jsou všechny na vysoké úrovni a to že jeden z tanků má kanón větší ráže než druhý neznamená ještě stoprocentní výhodu.

 Zde bych se rád stručně věnoval některým tankům zde zmíněným. Jako první něco málo o tanku M1 Abrams. Tento asi nejznámější současný tank se poprvé objevil v armádě Spojených států v 80. letech a od té doby zaznamenal již bezpočet modernizací a modifikací. Je osazen 105 mm kanonem M68 s drážkovaným vývrtem hlavně, další výzbroj tvoří kulomet ráže .50 a dva kulomety ráže 7,62x51 mm. Odpružení zajišťují v tomto případě torzní tyče, tank pohání turbínový motor Honeywell o síle 1500 koní. verze M1A1 a M1A2 jsou potom vybaveny kanonem ráže 120 mm s hladkým vývrtem hlavně. Tank se osvědčil především při obou válkách v Perském zálivu a v konfliktu v Afghánistánu. Má jej ve výzbroji kromě Spojených států také Austrálie, Egypt či Saúdská Arábie.




 Dalším z obrněnců je pak izraelský tank Merkava. Tento tank je konstruován tak, aby zajistil maximální možnou ochranu posádce, motor je umístěný vpředu a věž naopak v zadní části podvozku, jako je tomu v případě moderních samohybných děl. Existuje ve čtyřech verzích, označovaných podobně jako britská vozidla slovem Mark (Mk. I, Mk.2, Mk.3, Mk.4)  Umístěním pohonné jednotky vpředu bylo také docíleno zvětšení přepravního prostoru na zádi tanku. To umožňuje použití tanku pro převoz pěchoty nebo jako prostředku pro bezpečný převoz raněných. Výzbroj tvoří kanón ráže 120 mm s hladkým vývrtem hlavně izraelské výroby, doplněný o kulomet ráže .50 a dva kulomety ráže 7,62 mm. Tank disponuje také 60 mm vestavěným minometem, schopným pálit kouřové granáty. Pohon zajišťuje turbodieselový motor o výkonu 1 500 koňských sil. Tank dokáže vyvinout rychlost až 63 km/h na silnici a 54 km/h na nezpevněné komunikaci.




 Ve vývoji MBT nezůstalo pozadu ani Rusko a jejich tank T90 je toho zářným příkladem. Jako jeho konkurenti existuje i tento typ v několika rozličných verzích. Vyznačuje se především nízkou a zploštělou věží, která mu dodává nízký profil a přispívá tak k pasivní ochraně tanku. Je vyzbrojen kanónem ráže 125 mm s hladkým vývrtem, který umožňuje vystřelovat také naváděné protitankové střely. Sekundární výzbroj pak tvoří 12,7 mm kulomety, jeden na věži tanku a jeden spřažený. Věž tanku může být osazena také přídavným reaktivním pancířem, který ještě zvyšuje ochranné vlastnosti tanku a chrání především před protitankovými kumulativními střelami. Tank může být vybaven několika typy motorů, z nichž nejsilnější je model V-96 dvanáctiválec s 1 250 koňskými silami. V současnosti je produkce a modernizace tanku T90 pro ruskou armádu zastavena a ve vývoji je nový typ tanku označovaný jako T-99 Universal Combat Platform. Tento typ by měl spatřit světlo světa v roce 2020.




 Co se týče vývoje kategorie MBT, je pravděpodobné že se bude ubírat směrem zvyšování ochrany posádky, vývojem nových typů výzbroje a dokonalejších systémů řízení palby a vyhledávání cílů. Troufám si říct, že nebude trvat dlouho a po tankodromech se budou prohánět kolosy vyzbrojené elektromagnetickými děly či laserovými zbraněmi, schopné dosáhnout vysokých rychlostí a odolávající běžným konvenčním střelám. Možná se v budoucnu objeví stroje schopné kromě pozemního boje zároveň působit jako efektivní prostředky protiletadlové a protiraketové obrany. Nynější vývoj a směr, kterým se technologie ubírají tomu přinejmenším nasvědčují.



Zdroje:

http://www.militaryfactory.com
http://www.wikipedia.org


Žádné komentáře:

Okomentovat